Riemenwinkel.nl by E.L Cravatte
  • Sinds 2004 dé Specialist
  • Ma t/m vrij voor 16.00 besteld, de volgende dag in huis
  • Binnen 30 dagen retourneren
  • Óók zakelijk bestellen

De geschiedenis van de riem

De geschiedenis van de riem gaat terug tot in de bronstijd, een periode in de prehistorie van c.a. 2100 jaar voor Christus tot 750 jaar voor Christus. Zowel mannen als vrouwen droegen riemen, gemaakt van een stuk leder en bedoeld om de kleding om de middel op zijn plaats te houden. Er werd gewoon een knoopje ingelegd, heel wat anders dan de metalen gespen waar riemen tegenwoordig mee uitgerust zijn.

bronstijd

Vanaf 1850 werd de riem niet meer door mannen en vrouwen gedragen, enkel gedurende bepaalde periodes. In het ´wilde westen´ bijvoorbeeld was de riem meer gebruikelijk voor mannen, de vrouwen droegen veelal jurken en daar kwam geen riem aan te pas. In de vroege Middeleeuwen, de late zeventiende eeuw en tussen 1900 en 1910 waren riemen ook een modeaccessoire voor vrouwen. De Art Nouveau vrouwen riemen uit het begin van de negentiende eeuw zijn tegenwoordig zelfs echte collectors items geworden.

In oorlogstijd, vooral in de late helft van de negentiende eeuw tot de eerste wereldoorlog, was de riem voorbehouden om gedragen te worden als decoratief onderdeel van het militaire het uniform. Deze strakke riemen dienden ervoor om de taille smaller te doen lijken en de mannen een fysiek sterk uiterlijk te doen geven. Door het dragen van een strakke riem wordt de nadruk op een brede borstkas en schouderpartij gelegd. Soms wordt ook wel een korset onder het uniform gedragen, zo leek de taille nog smaller.

soldaat met riem

In de ´moderne tijd´ begon men rond de jaren 20 van de twintigste eeuw met het dragen van de riem. Voor 1920 hadden de riemen een dienende functie. Ze werden geassocieerd met het leger. Tegenwoordig is het gebruikelijk om dagelijks een riem op elke broek te dragen. Sinds het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw, was het dragen van de riem vooral populair onder de jeugd. De broek werd erg laag op de heup gedragen, waarbij vaak nog de bovenkant van de onderbroek werd getoond. Deze ´urban´stijl, welke te herleiden is naar gevangenen (uiteindelijk werd het dragen van een riem in de gevangenis verboden, omdat ze als wapens en middelen voor zelfmoord werden gebruikt), bleef populair tot in de 21ste eeuw. Vooral onder jongeren.

Zo, dan ben je nu helemaal weer op de hoogte. Hoogste tijd om onze collectie heren riemen te bekijken.

Afbeelding links: Marshal Saint Arnaud (1801-1854). Franse soldaat en Marshal van Frankrijk. 

Snelle verzending en stropdas en pochet komen mooi overeen qua kleur.
Dyon
Goede bretels, product zoals omschreven en zelfs een leuk persoonlijk kaartje erbij gekregen. Onwijs attent!
Bas Hoving

Zeer tevreden!

Bianca Linden -Danen
Prima kwaliteit bretels, betrouwbare metalen delen en goed materiaal, keurig afgewerkt en nog eerder geleverd zoals beloofd.
Henk Nijhuis
Prima stropdas (cf. afbeelding), snel geleverd (binnen 1 dag) goed prijs-kwaliteit
Bert
Hele snelle levering, duidelijke foto’s die met de werkelijkheid goed overeenkomen. Text bij de foto geeft prima advies. Uitstekende kwaliteit.
Michael

Betaal veilig online

×